Verebics Katalin  festőművész Agárdi kollázs
Kiállítás

A hónap műtárgya – December

Ebben a hónapban Verebics Katalin  festőművész Agárdi kollázs című alkotását láthatják.

Időpont:

Rendszeres
Időpontja:
Havonta egyszer

Az esemény leírása:

Az esemény leírása:

A hónap műtárgya című sorozatunkban, képzőművészeti alkotásokat és azok alkotóit mutatjuk be Önöknek. A galéria teljes tárlata megvásárolható.

Ebben a hónapban Verebics Katalin  festőművész Agárdi kollázs című alkotását láthatják.

Az alkotó:Verebics Katalin

„Egy különös aurájú helyen, a Dunántúlon, Dégen nőttem fel szintén festő húgommal.  A gyerekkori helyszín, a család nagy mértékben hozzájárul mind a mai napig szürreális képi elemekhez. Gyakran dolgozom olajjal, de talán még nagyobb szabadságot jelent az, ha a kollázs technikáját alkalmazom, illetve a klasszikus grafika technikái közül a számomra legkedveltebbeket, a hidegtűt és a monotípiát. Sokszor naplószerüen festem ki és rajzolom a bennem zajló történéseket, legyen ez akár egy pszichologizáló portré, vagy egy közeli kontextusba helyezett testkivágat, gyakran a helyek, amelyeken járok.

Legutóbbi munkáimon erősebb transzparencia figyelhető meg, amely egyfajta időutazássá vált. A képeken összegyúrt korok lenyomatai, a múlt és a jelen együttesen, egymásba fonódva, egymásra hangolva jelenik meg történetmesélő szerepben is. Ilyen például az a munkám, melyben az ókori görög filozófus portréjának torzója egy kortársam arcát idézi meg és mintha a szobrász róla mintázta volna, a hasonlóság ezen véletlene ihlető forrásként szolgált. Utat mutatott egy olyan kép létrejöttéhez, amely egymásba olvasztotta a régmúlt egy lenyomatát a jelenünk egyik, a számomra is meghatározó alakjával, egy családtagom portréjával. Ezt a történetelbeszélést szeretném folytatni a következő években, ráhangolódva országunk meghatározó formálóira, alakítóira, szimbólumaira történelmi, kultúrtörténeti vonatkozásban a képzőművészet hozzám közel álló eszközeivel.

Sokszor naplószerüen festem ki és rajzolom a bennem zajló történéseket, legyen ez akár egy pszichologizáló portré, vagy egy közeli kontextusba helyezett testkivágat, vagy a helyek amelyeken járok.”

forrás

Tanulmányok:

1999–2005: Magyar Képzőművészeti Egyetem, grafika, majd festő szak, tanáraim: Klimó Károly, Eszik Alajos

1995–1999: Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, Székesfehérvár

 

Belépő:

Ingyenes

Iratkozzon fel

hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a Köfém Művház hírlevelére és értesüljön elsőként programjainkról!