Lukács Mária Duna Naplemente
Kiállítás

A hónap műtárgya – január

Január hónap kiemelt műtárgya Lukács Mária festőművész Duna Naplemente című alkotása

Időpont:

Rendszeres
Időpontja:
Havonta egyszer

Az esemény leírása:

Az esemény leírása:

A hónap műtárgya című sorozatunkban, képzőművészeti alkotásokat és azok alkotóit mutatjuk be Önöknek. A galéria teljes tárlata megvásárolható.

Ebben a hónapban Lukács Mária festőművész Duna Naplemente című alkotását láthatják.

Az alkotó: Lukács Mária festőművész.

Lukács Mária festőművész
Lukács Mária festőművész

Mária, aki a vegyész, közgazdász pályáját cserélte fel a festői hivatásra, a világban sokfelé megfordult. A világot egy csodának tekintette, ahol járt, mindenről volt saját véleménye, értékítélete. Hozzátett gondolatait, elképzeléseit aztán később vizuálisan jelenítette meg alkotásaiban. 2013-ban, kevéssel azután, amikor a Köfém lakótelepre költözött életművéből mutathattunk be kiállítást a Köfém Művelődési Házban.

Művei hazai és európai kiállítótermekben és távol-keleti (szöuli) galériákban is fellelhetők.

„Nem elégszem meg magának az alkotásnak gyönyörével és fáradalmával, hanem a művészet fölött való elmélkedés és gondolkodás, nekem épp oly gyönyör és életszükséglet, mint maga az alkotás láza és munkája.”

 

Ez a mottó jellemzi Lukács Mária munkásságát

Munkáit áthatja az emberi gondolkodás, a szeretet és annak csodálata. A jóságra, szépségre és tökéletességre való törekvés érződik a műveiből. Képeire nézve béke költözik az ember szívébe! De ugyanakkor a gonoszság megvetése is rajzaira kívánkozik! Ezeket az érzéseit főleg grafikáiban jeleníti meg.

 

„A kor megköveteli a sokoldalúságot” mondja. Ezért aztán nem véletlen, hogy a munkái a képzőművészet szinte minden területét érintik. Tanulmányai során sokféle anyaggal, technikával és stílussal próbálkozott. Ma már otthonosan mozog az olaj, akvarell, akrill, pasztell világában, de foglalkozott könyv illusztrációk készítésével és belsőépítészettel is. Nagyméretű mozaik díszítésű munkái is több helyen megtalálhatók.

Művei egy részének témáit az utazásaiból meríti. Sokfelé megfordult az országban, de külföldön is. Képein ismerős tájakat, híres épületeket, utcarészleteket ismerhetünk fel. Egy-egy téma, annyira megragadja, hogy több szemszögből is megjeleníti, így jöttek létre a több, sokszor 5-6 darabból is álló sorozatai. A hétköznapi élet, a táj, az emberek és tevékenységeik megfigyelése szintén kedvenc időtöltése.

„Valahányszor a tudásom felszíne alá merülök, valami csodálatos látomásos világot fedezek fel, pedig azt még soha nem tanultam, így jöttem rá, hogy a képzeleterőt nem lehet kalitkába zárni. Magától rajzolódik és az élet ismeretének következményeként születik.” mondja.

Így születhettek meg gondosan kimunkált portréi, aktképei, hangulatos, csodálatos színvilágú természeti és  tájképei, színes virágcsendéletei.

Mária érdeklődése a művészetek irányában nem csökken. A tanulás, a többre vágyás, a szakmai előrehaladás továbbra is motiválja.

„Tanulok, mert minél több az ismeretem, annál inkább szeretem az életet.”

 

Az alkotás:

méret: 35 x 50 (cm)

akvarell

Belépő:

Ingyenes

Iratkozzon fel

hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a Köfém Művház hírlevelére és értesüljön elsőként programjainkról!