Egyéb kategória

Galerion műtárgy védelmi projekt

Időpont:

2023. szeptember 1., 08:00
– 2024. április 30., 16:00 között

Az esemény leírása:

Aki járt már a Művelődési Központunkban, az tudhatja, hogy a termeinkben, és a folyosókon több, különböző festmény található, amik nap, mint nap ki vannak téve a környezeti hatásoknak. A műalkotások védelme érdekében a Seacon Europe közreműködésével, 2023.09.01 és 2024.04.30. között, lebonyolítottuk a Galerion projektet.

Fontos volt, hogy az intézményre szabott monitoring megoldással folyamatosan mérjük és ellenőrizzük a hőmérsékletet, a relatív páratartalmat és a fényviszonyokat. Ezzel pedig képet kaptunk a belső környezetről, rizikófaktorokról és ezek káros hatásairól a festményekre nézve.

A Galerion projekt fő célja egy, ezen a méréseken alapuló, digitális platform kialakítása a Művelődési házunk számára, ami segítséget ad a kiállított festmények szakszerű kezeléséhez és tárolásához.

Elmondhatjuk, hogy a projekt hasznos volt, hiszen feltérképeztük az épület körülményeit. A mérések helyszínéül összesen négy, különböző tulajdonságokkal bíró helyiséget jelöltünk ki, így rengeteg információt gyűjtöttünk.

Az eredmények hatására kollégáinkban még jobban tudatosult, hogy mennyire szükségesek és fontosak a hétköznapokban is az apró odafigyelések: világítás tényleg csak indokolt esetben és mértékben használjunk, fűtési időszakban a hőmérsékletet ne tartsuk a valóban szükségesnél magasabban. Már ezekkel az apró odafigyelésekkel nagymértékben hozzá tudunk járulni a festmények megóvásához.

(A Galerion projekt a CREATHRIV-EU nemzetközi klaszter keretprogramjában, az Európai Unió Single Market Program társfinanszírozásában valósult meg.)

https://www.seacon.hu/hu/innovacio/nemzetkozi-projektek/galerion

Belépő:

ingyenes

Iratkozzon fel

hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a Köfém Művház hírlevelére és értesüljön elsőként programjainkról!