Előadás

Libanon, a Közel- kelet Svájca mélyponton

Simigh Ágnes blogger, idegenvezető előadása

Időpont:

2023. április 21., 17:00
Időpontja:

Az esemény leírása:

Libanon a Közel-Kelet egy apró országa, amelyre tartósan rányomta bélyegét a 15 évig tartó polgárháború (1975-1990) és azóta is próbálja levetkőzni.

Az ország a világ egyik legnagyobb gazdasági válságát éli, a valutája 2 év alatt 90%-kal gyengült, és a bukott államok listájára került. Pedig egykor a Közel-kelet legliberálisabb országa és a Közel-Kelet szórakozóhelye volt. Ami megdöbbentő Libanonban, hogy nemrég egy tehetős ország volt, most pedig a lakosság háromnegyede szegénységben él. Mindezt a kormányzati korrupcióval és a társadalomba mélyen beágyazódott vallási alapú megosztottsággal magyarázzák. Az elégedetlenség 2019-ben forradalomba torkollott. A 2020. augusztus 4-i kikötői robbanás pedig végleg mélypontra tette az országot.

Libanon kis mérete ellenére kivételesen változatos 3000 méter feletti hegyekkel, cédrus erdőkkel, tengerparttal, évezredes romokkal.

Az előadás főbb pontjai:

–         Libanon a gazdasági válság közepén (az állam napi 1-2 óra áramot tud biztosítani, az emberek nem férnek hozzá bankbetétjeikhez)

–         Libanoni identitás: a vallások mozaikja és következményei

–         Libanon az 1950es 1960as években: A második világháború után Libanon virágzott, és a közel-kelet szabadidő központja lett. Ugyanakkor Libanonnak ambiciózus tervei is voltak: a pénzügy, a kereskedelem és a turizmus központjává akart válni

–         Élet Libanonban (A libanoni emberek híresek arról, hogy szeretnek szórakozni és élvezik az életet, stílusosak és eszméletlen összeget költöttek esküvőkre. Libanont még a nemzetközi média is a Közel-Kelet buli fővárosaként vagy „Bűnvárosként” emlegette, ahol pénzért minden szabályt meg lehet szegni.

–         A libanoni polgárháború (mi váltotta ki, a nyomai még mindig látszanak Bejrútban, majd erőszakos modernizálással akarták a múltat feledtetni)

–         A forradalom 2009.október 17 (először fogtak össze a különböző vallásúak a rossz gazdasági helyzet ellen)

–         Libanon látnivalói: Bejrút, Baalbek római emlékei, Tyre és Sidon, Tripoli, Byblos, cédrus erdők

 

Regisztráció: lukacs.renata@kofemmuvhaz.hu

Belépő:

ingyenes

Iratkozzon fel

hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a Köfém Művház hírlevelére és értesüljön elsőként programjainkról!